18 Mart 2014 Salı

Yabancı Dilinizi Geliştirmenin Yolları

Yaklaşık dört yıldır kullandığım ve on bine yakın takipçiye ulaşan diğer blogumda sıkça aldığım bir sorudan bahsetmek istiyorum bu yazıda, genel çizginin dışına çıkarak. Yeni film ve kitap değerlendirmesi bu hafta içinde gelecek.

Bulunduğum okuldan dolayı ingilizce (büyük i harfi ile alıp veremediğim var bu yüzden büyük yazmıyorum) hayatımın bir kısmını oluşturuyor. Takipçilerimden sıkça aldığım sorulardan birisi, "Yabancı dilimi nasıl geliştirebilirim?" Bu yazıda yabancı dilinizi geliştirebilecek küçük önerilerde bulunacağım. (Küçük bir not, bir yılı geçkin süre ingilizce özel ders verdim, eğer özel ders arayan varsa iletişim kısmından bana ulaşabilir) Geçen dönem ingilizce yanında Fransızca öğrenmeye de başladım ve yeni bir dil öğrendikçe kendinizi ifade etmenin farklı yollarını buluyorsunuz. Yani, bazı cümleler oluyor ki, Türkçe söylediğiniz zaman ingilizce söylediğinizde vermek istediğiniz anlamı veremiyorsunuz. Yeni bir dil öğrenmek farklı pencerelerden bakmanıza fazlasıyla yardımcı oluyor ve çevirisi olmayan kitaplara da ulaşma fırsatı yakalıyorsunuz. Daha fazla uzatmadan yabancı dilinizi geliştirmenin yollarına geçiyorum. 
1. Aktif bir okuyucu olmak. Okumak düşündüğünüzden hızlı bir ilerlemeye neden olacaktır. Çoğu insan yabancı dil öğrenmeye başladığında okumak ister, kitabı ya da herhangi bir metni eline alır. Bir paragraf okuduktan sonra birden çok bilmediği kelime ile karşılaşınca yapamayacağını düşünür ve bırakır. Tam da bu noktada elinizde bulunan yazıya daha da dikkat etmeniz gerekmektedir. Beyniniz yeni bir şey olduğunu kavramıştır. Yapmanız gereken, bir metni alın. Hiç durmadan, bilmediğiniz kelimelerin anlamına bakmadan metni bir kez okuyun, ya da bir kitap sayfasını. Ardından tekrar başa dönün bu sefer bilmediğin o kelimelerin anlamalarına bakarak okuyun. Ardından tekrar başa dönerek sayfayı üçüncü kez kelimelerin anlamına bakmadan ve durmadan okuyun. Son okuyuşunuzda bilmediğiniz kelimelerin birçoğunu hatırlamış olacaksınız. Buna her gün yarım saat ya da bir saat ayırsanız. Her gün bilmediğiniz on kelime çıksa, bir ayda yaklaşık üç yüz yeni kelime öğrenmiş olacaksınız. Değişimi siz de fark edeceksiniz. Ayrıca günlük yabancı gazeteleri okumak, genel grameri öğrenmenize de yardımcı olacaktır. Türkçe okuduğunuz ve sevdiğiniz bir kitabı bir de yabancı dilde okuyun. Bu sayede bilmediğiniz kelimeleri hatırladığınız. Bu arada bilmediğiniz bir kelime olursa onun Türkçesine bakmayın, kelimeyi sözlükte kendi dilinde bakın önce. Yine de anlamıyorsanız Türkçesine bakabilirsiniz.
2. Yabancı dilde müzik dinleyin ve film izleyin. Şarkılar özellikle aksanınızı düzeltmeye yardımcı olacaktır. Şarkıları dinlerken anlamaya ve sözlerine bakmadan ezberlemeye çalışın. Ya da izlediğiniz bir filmi, ingilizce altyazısını açarak izleyin. Yukarıda, okuma kısmında bahsettiğim gibi, belki ilk duymada anlamayacaksınız ama beyniniz bir kez bu bilgiyi aldığı zaman onu sürekli orada tutacaktır ve sürekli aynı şeyi duydukça bu bilgi daha önlere gelecektir. Tıpkı kendi öğrendiğimiz ana dilimiz gibi. hepimiz bebekken ilk başta belli başlı sesler çıkarmaya başladık, anca bu sırada çevremizdeki insanların konuşmalarını duyuyorduk, beynimiz bunu kaydediyordu. Ardından tek tük kelimeler söylemeye başladık. Sonra grameri bozuk cümleler kurulmaya başladı ve aradan geçen yıllar sonunda düzgün, akıcı ve hakim olduğumuz bir dile sahip olduk. Yabancı dil öğrenmek de bunun gibi. Tek farkı daha kısa zaman alıyor, çünkü beyniniz ana dilinizi öğrenirken nasıl işleyeceğini bir kez öğrendi. Bir diğer dilde bu işlem daha hızlı gerçekleşiyor. Bir de bu noktada asla yapamayacağınızı düşünmeyin. Kendinize olumsuz yanıt vermeyin. Sevdiğiniz filmleri ya da dizileri, altyazısız biçimde bir kez daha izleyin. Bunun yanında kendi sesinizi kaydedip bunu dinleyebilirsiniz, nerelerde hata yaptığınızı ve nerelerde durakladığınızı görebilirsiniz.
3. Yazın Ne olursa olsun. Günlük tutabilirsiniz, sevdiğiniz bir filmi anlatabilirsiniz. Sadece "I love apples" yazsanız bile bir köşeye yabancı dilde bir şeyler yazın. Bu sadece dile hakim olacak ve kendi üslubunuzu kazanacaksınız. Yukarıda bahsettiğim yabancı kitaplarda sevdiğiniz cümleleri bir not defterinde toplayabilirsiniz ya da izlediğiniz filmlerde ya da dizilerde, duyduklarınızı yazmaya çalışın. Hatta internet kullanmayı seviyorsanız sadece yabancı dilde yazdığınız bir blog açın. Dediğim gibi sadece "I love apples" yazsanız bile bir ilerleme kaydetmiş olursunuz. Gün gelir "Just because I love apples does not mean they love me back." yazarsınız ve geliştiğinizi görürsünüz :) (Hatta isterseniz iletişim bölümünde mail adresimi bulabilirsiniz ve bana mail gönderebilirsiniz. Bu sayede hatalarınız düzeltir ve size tekrar mail atabilirim)
4. Konuşun, konuşturun. Bir diğer önemli ve yazımda vereceğim son nokta konuşmak. Konuşmaktan asla korkmayın. Her ne kadar kötü bir aksana sahip olduğunuzu düşünseniz de, her ne kadar konuşamayacağınızı hissetseniz de durmayın. Eğer başkaları ile konuşmaktan çekiniyorsanız en yakın arkadaşınızda sizinle yabancı dilde konuşmasını isteyin. Yakın bir arkadaşım var, buluştuğumuz zaman ayrılana kadar yabancı dilde konuşma kararı alıyoruz her zaman ve konuşuyoruz. Gramer hatamız da olsa, bazen ne söyleyeceğimizi bilemesek de en azından denemiş oluyoruz. Bu sizi gerçekten geliştirir. Sizinle yabancı dilde konuşmak isteyen birisi yoksa geçin aynanın karşısına ve kendinizle konuşun. "Hey there, you look gorgeous today." öz güveninizi arttırın :) aynı anda dilinizi geliştirin. 
Bu söylediklerime uyarsanız çok kısa bir sürede öğrenmek istediğiniz yabancı dile hakim olacaksınız sizi temin ederim. Ben zaten bunları yapıyorum demeyin. Eğer iyi bir yabancı dile sahip değilseniz o zaman bunları düzgün yapmıyorsunuz demektir. Sadece biraz dikkat etmeniz ve kendinizi buna vermeniz gerekiyor. Ayrıca hiçbir zaman yapamayacağınızı düşünmeyin. Kendinize verdiğiniz olumsuz yorumlar sizi o yönde etkiler ve öğrenmenize engel olur. Ben bunu yapacağım diye başlarsanız, yaparsınız.

Umarım yardımı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Yorumlarınızı bekliyorum. Sizce en güzel geliştirme yolu hangisi? Alt kısma yorum bırakabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar